1. Home
  2. Groepen
  3. Groep 7/8
  4. Nieuws uit 7/8B

Nieuws uit 7/8B

MADAGASCAR

Vrijdag 9 maart speelden de leerlingen van de KSE het prachtige verhaal van Madagascar en wij mochten daarbij zijn! De musical was ontzettend leuk! Wij hebben allemaal erg genoten!

 

BRIGHT IDEAS 
Wij doen mee aan de Bright ideas challenge. Deze challenge vraagt de leerlingen om hun creatieve oplossingen voor grote wereldproblemen. In 5 teams bedenken de leerlingen oplossingen binnen de thema’s: voedsel, water en energie

De bright ideas challenge stimuleert  leerlingen om na te denken over hoe wetenschap en technologie oplossingen kunnen bieden voor uitdagingen op het gebied van energie, water en voedsel.

 

THEMA 9 WATER, AARDE, LUCHT EN VUUR

De afgelopen periode hebben we met Topondernemers het gehad over water, aarde, lucht, vuur  en alles daar omheen. De kinderen hebben in tweetallen een Lapbook gemaakt. Een lapbook is een boek wat je open kan klappen en daarin allemaal verschillende vakjes heeft,  of er een draaischijf in zit, iets wat kan verschuiven etc. Zo’n lapbook is een fantastische manier om te werken aan inhoud, maar ook aan vaardigheden zoals onderzoeken, plannen, structureren, presenteren en evalueren.  Aan het einde van de rit mochten de kinderen van groep 8 hun resultaten aan de kinderen van groep 6 presenteren.

 

PIETER-JAN

Maak kennis  met "de nieuwe leerling"  Pieter-Jan . Pieter-jan zit sinds de carnalvasvakantie bij ons in de klas.  Dankjewel Emma en Annora!

 

ALAAF...CARNAVAL!
Vrijdagochtend 9 februari stond de hele school in het teken van carnaval. De kinderen konden hossen, film kijken, knutselen of geschminkt worden, Ook was er een show, waarbij elke groep een optreden verzorgde. Het was weer super gezellig! Alvast een fijne carnaval gewenst!

 

VOORLEESWEDSTRIJD

Zaterdag 3 februari had onze kanjer Fiene Jaspers de voorleeswedstrijd in de Nieuwe Nobelaer. Niet gewonnen, maar zij heeft het heel goed gedaan! Wij zijn super trots op jou, Fiene!

 

WATERSNOODRAMP

Rutger en Sjoerd uit onze klas hebben de afgelopen weken bij Topondernemers gewerkt aan het project 'watersnoodramp'. Afgelopen week was het precies 65 jaar geleden dat de watersnoodramp grote delen van Zuidwest-Nederland trof. Op 1 februari 1953 braken tijdens een zware noordwesterstorm de dijken door. Het water stroomde de polders in van Zeeland, maar ook van delen van Zuid-Holland en Noord-Brabant. Het project werd afgesloten met een presentatie  aan verschillende
klassen. Goed gedaan, mannen!

Wist u dat de opa van Mischa&Julian heeft geholpen met de presentatie?

Bedankt, meneer Duijvestijn!

 

BADMINTON

Woensdag 30 januari kregen we tijdens de gymles een badmintonclinic van de vader van Jayden. Er werden verschillende oefeningen gedaan en een aantal van ons ontdekte hun talent!  Het was een leuke gymles! Dank je wel, papa van Jayden!

 

WE DRAGEN EEN STEENTJE BIJ.

Onze klas mocht afgelopen maandag 29 januari een 'steentje bijdragen' aan de bouw van Sonate. Zij krijgen hiervoor een steen, die ze zelf mogen beschilderen.  Alle stenen krijgen een zichtbaar plekje in het trappenhuis van't Carillon.

 

JAN UTEN HOUTE MUSEUM

Op woensdagochtend 17 januari zijn we lopend naar het Jan Uten Houte museum geweest.De gebeurtenis van de eerste gemotoriseerde vlucht in Nederland op 27 juni 1909 was het uitgangspunt voor deze activiteit. Via een korte film werd de vlucht belicht en aandacht besteed aan de initiator, de industrieel Sybrand Heerma van Voss. Via een experiment (papier, touw en een föhn) werden de leerlingen uitgelegd hoe het nu komt dat een vliegtuig kan vliegen.

 

HET MUNNIKENHEIDE COLLEGE 

Op vrijdagochtend 19 januari zijn we op de fiets naar het Munnikenheide College geweest. Tijdens deze ochtend hebben de leerlingen minilessen gevolgd. De kinderen hebben verschillende vakken gevolgd: Gym, Nederlands/Frans/Duits, techniek en drama. Het Munnikenheide College is een school voor Voorbereidend Middelbaar Beroepsonderwijs (VMBO) in Etten-Leur. Het was een geslaagde ochtend!

 

  INFORMATIEAVOND VOORTGEZET ONDERWIJS

Hierbij de powerpoint van de informatieavond om nog een keer door te lezen.

 

KERST

Het kerstdiner 2017 was een succes! Het was een avond vol lekker eten en goede optredens. De kerstsfeer, maar ook het groepsgevoel was duidelijk aanwezig. En wat zag iedereen er toch prachtig uit! Bedankt lieve vaders en moeders voor de goede zorgen! Wij wensen iedereen fijne kerstdagen en een fantastisch 2018!

 
VOORLICHTING  KSE DOOR OUD-LEERLINGEN

Dinsdag 19 december zijn twee oud-leerlingen op bezoek geweest. Zij vertelden over hun ervaringen in de brugklas van de K.S.E.

 

VUURWERK

Dinsdag 19 december kwam een medewerker van bureau Halt een voorlichting geven over vuurwerk. Aan de hand van verschillende video's en foto's kregen wij voorlichting over het gebruik van vuurwerk.Wat mag wel en wat is niet toegestaan. Er werd ook een quiz gespeeld met de hele groep.De meeste vragen wisten we goed te beantwoorden. Gelukkig maar...

 

SINTERKLAAS

Wij hebben op woensdag 29 november Sinterklaas in de klas gevierd. De leerlingen hebben prachtige surprises gemaakt. Bij elke surprise hoorde ook een gedicht. De Pieten kwamen nog even een kort bezoekje brengen en hadden wat klassencadeaus voor de kinderen. Het was een gezellige Sinterklaasviering

 

VOORLEESWEDSTRIJD

Op donderdagmiddag 30 november hadden wij op school de voorleeswedstrijd gehouden. De jury had Fiene als winnaar gekozen  Ze mag nu onze school gaan vertegenwoordigen in de Nieuwe Nobelaer. Het was een leuke en spannende wedstrijd. Super gedaan, Fiene!

 

MEDIALAB FESTIVAL

In het kader van de Mediawijsheid zijn groep 7/8B en 8A naar het Medialab in de Nieuwe Nobelaer geweest. Het MediaLab Festival is een interactieve en digitale speeltuin waarin leerlingen kennis maken met techniek, ICT en mediawijsheid door diverse mini workshops. Zo konden de kinderen hun eigen Virtual Reality brillen maken, ontdekken wat er komt kijken bij presenteren, een hologram van zichzelf maken etc. Kortom; het MediaLab Festival liet de kinderen de meerwaarde van Techniek, ICT, Creativiteit, Mediawijsheid en dus 21e eeuwse vaardigheden zien.

       

 

 

HET NATIONAAL SCHOOLONTBIJT

Donderdag 9 november hebben we met alle kinderen op school ontbeten. In groep 7/8B hebben de kinderen geleerd dat het belangrijk is om te ontbijten.Tijdens het ontbijt konden de kinderen uit verschillende dingen kiezen; Zo was er jam, smeerkaas, appelstroop en kaas. Ook konden de kinderen kiezen uit bruine bolletjes, krentenbollen of brood. Het was heel gezellig en de kinderen hebben lekker gegeten.

 

SONATE

Maandag 30 oktober zijn we met heel de school gaan kijken naar onze nieuwe brede school Sonate. Ook burgemeester Heleen van Rijnbach was aanwezig. Grote heuvels zand beginnen te verdwijnen. Het graven voor de fundering van onze nieuwe Brede School Sonate is bijna beëindigd.De heipalen zijn de grond ingegaan. De eerste vormen van het gebouw worden stilletjes aan zichtbaar.

 

VOORSTELLING

In het kader van cultuureducatie zijn we maandag 30 oktober naar de voorstelling 'Niet Vergeten' geweest.Niet vergeten is een theatraal luisterboek over kostbare herinneringen en de dingen die je liever vergeet. In een koptelefoon klonk een stem die de kinderen aansprak. De stem spoort ze aan mee te zoeken, te voelen, te ruiken of te onthouden. De kinderen hebben erg genoten van de mooie en boeiende voorstelling.

   

 

TUTORLEZEN
Dinsdag, 31 oktober, zijn we met heel de school gestart met tutorlezen. Elk kind heeft een eigen leesmaatje om samen mee te lezen. Het is mooi om zoveel kinderen enthousiast samen te zien lezen.

 

 VERKEERSDOOLHOF

 

De kinderen van groep 7 hebben maandag 9 oktober het verkeersdoolhof gefietst ter voorbereiding op het praktijk examen. Ook was er een fietscontrole. De fietsen werden gecheckt op een aantal punten zoals verlichting en remmen

.

 

 

 

 

KINDERBOEKENWEEK
Op woensdag 4 oktober is de kinderboekenweek, met als thema Gruwelijk eng, van start gegaan. Tijdens de Kinderboekenweek staan boeken en lezen centraal. De kinderen zullen naast de verschillende leesactiviteiten(voorleeswedstrijd, boekenkring, griezenverhaalschrijven), ook aan de slag gaan met creatieve opdrachten.
Hieronder alvast het resulaat van de eerste creatieve opdracht.

Zijn ze niet lelijk?

TOPONDERNEMERS

De afgelopen weken zijn de kinderen enthousiast aan de slag gegaan met Topondernemers. De leerlingen hebben een muurkrant gemaakt over de politieke partijen. Ze hebben plaatjes gezocht en informatie geschreven. De groepjes hebben goed samengewerkt en de taken goed verdeeld. De resultaten hangen in de groep. Ook hebben de leerlingen de muurktant aan hun klasgenootjes gepresenteerd.

 

 

BUREAU HALT

Op vrijdag 8 september kreeg groep 7/8B een gastles van Bureau Halt. Het thema was: Omgaan met groepsdruk.Aan van de hand een werkblad en het digibord werd het probleem besproken. Er bestaat positieve en negatieve groepsdruk. De vragen en de voorbeelden waren voor de leerlingen heel herkenbaar. Het was een leerzame les. Ook hebben we een mooie poster gekregen voor in de klas.

 

WE ZIJN WEER BEGONNEN!!

De eerste paar schooldagen zijn al weer voorbij gevlogen! De kinderen hebben het ontzettend naar hun zin in de klas. Hieronder kunt u zien dat er al hard wordt gewerkt.